Temperli Cam Kesimi Nedir, Nasıl Yapılır, Nelere Dikkat Edilmelidir?
Temperli cam kesimi nedir? Temperli camların profesyonel anlamda kesilmesi sürecine temperli cam kesin hizmetleri denir. Çok dayanıklı ve kırılmaz olarak bilinen temperli cam normal şartlarda kesilemez. Bu cam normal camın su verilerek çok dayanıklı hale getirilmesi ile oluşturulmaktadır. Temperli cam; balkonlarda, cam kapılarda, merdivenlerde kullanılmaktadır. Bu cam modelleri normal camdan 6 kat daha fazla dayanıklıdır. Bu dayanıklılık sebebi ile temperli camın kesilmesi normal cam gibi olmamaktadır. Özel yöntemlerle temperli cam kesimi yapılabilmektedir. Dikkat edilmemesi durumunda ise cam birkaç parçaya ayrılabilir. Buna dikkat edilmesi gerekmektedir. Yoksa kesmeye çalışan kişi zarar görebilir. Temperli camın kesimi için profesyonel yöntemler tercih edilmeli.
Temperli Cam Kesimi Nasıl Yapılır?
Cam hayatımızda çok farklı şekillerde kullandığımız bir üründür. Mutfak malzemelerinden ev ve ofislerdeki kapılara, balkonlara kadar birçok yerde kullanılan camın yapımı ve dayanıklılığı farklılık göstermektedir. Normal camın su verilerek fırınlanması ile ortaya çok dayanıklı bir cam çıkmaktadır. Bu dayanıklı cama temperli cam adı verilmektedir. Bu camın kesilerek şekillendirilmesi için biraz uğraşmak gerekmektedir. Bu camın uygun yöntemlerle kesmek gerekmektedir. Öncelikle camın yüksek ısıda ısıtılması gerekir.
Isıtılan cam düz bir mekana yerleştirilmesinin ardından camın sıcaklığının oda sıcaklığına düşmesi beklenir. Ardından da eldiven ve gözlük takılarak camın kesilmesi işlemine başlanır. Cam kesici belirlenen şekil cam üzerine çizilir. Ardından düz zeminde elle bastırılarak kesilen kısımların ayrılması sağlanır. Böylece temperli cam istenildiği gibi şekillenebilir.
Temperli Cam Kesiminde Nelere Dikkat Edilmeli?
Normal camdan kat kat fazla dayanıklı olan temperli camların şekillendirilmesi sırasında dikkat edilmesi gereken birçok nokta bulunmaktadır. Dikkat edilmesi gereken noktalar şu şekilde sıralanabilir:
- Temperli camın kesim işlemi sırasında kişinin kendine zarar vermemesi için gerekli tedbirler alınmalı ve eldiven, gözlük gibi malzemeler kullanılmalı
- Tempeli cam ısıtılma işlemi yapılmadan kesilmeye çalışılmamalı yoksa camda çatlama ve parçalara ayrılma söz konusu olabilir.
- Kesilen ve şekillendirilen temperli camın çevresi zımparalanmalı. Böylece kullanım sırasında canlılara zarar vermesinin önüne geçilmiş olur.
Bütün bunlara dikkat edilerek temperli camın kesimi yapılabilir. Bu şekilde kesimi yapılan cam yaşamımızda çok daha fazla alanda kullanılabilir. Temperli cam kesimi gündeme geldiği zaman karşımıza profesyonel bir süreç çıkar.
Temperli cam, gücü geri kazandırmak için ısıtılan ve daha sonra soğutulan bir tür güvenlik camıdır. Temperli cam, ön camlar, duş kapıları, aynalar ve kolayca kesilebilen tek bir cam tabakasının önemli olduğu diğer uygulamalar için kullanılır. Mukavemet ve darbe dayanımının gerekli olduğu diğer uygulamalarda da kullanılır. Özellikle temperli cam kesimi konusunda üst düzeyde bir hizmet almanız, tam da talebinize uygun işlemleri yapabilmenize olanak tanır.
Temperli cam ilk olarak araba ön camlarında kullanılmak üzere geliştirildiğinden, çarpma anında normal pencere camları gibi büyük kırıklar yerine küçük parçalara ayrılırsa, tavlanmış veya lamine güvenlik camlarından gerçekten daha güvenli olmasa da genellikle güvenlik camı olarak adlandırılır. benzer koşullar altında.
Temperli Cam Hangi Fırsatları Sunar?
Temperli cam, kırıldığında küçük, küp şeklinde parçalara ayrılan ve yaralanma riskini azaltan bir tür güvenlik camıdır. Cam, kırılmaya karşı daha dayanıklı olması için ısıl işleme tabi tutulmuştur. Kimyasal katkı maddeleri ile işlendiği için temperli cam da geri dönüştürülebilir.
Temperli cam, tavlanmış camdan daha güçlüdür ancak yine de çarpma anında küçük parçalara ayrılır. Bu, onu tavlanmış camdan daha güvenli hale getirir. Kırılan parçalar üzerinde keskin kenar kalmadığından kırıldığında yaralanmaya neden olma olasılığı daha düşüktür.
Temperli cam, erimeden veya sıvılaşmadan camın yüzeyinin yeterince yumuşak hale gelmesi için ısıtılmasıyla yapılır. Isı, camın yüzey katmanlarının içinde, tekrar soğuduktan sonra tavlanmış camdan daha güçlü hale getiren sıkıştırma stres hatlarına neden olur.