Temperli Cam Nedir, Nasıl Yapılır?
Temperli Cam Nedir Nasıl Yapılır?
Posted in Temperli CamTemperli Camlar

Temperli Cam Nedir, Nasıl Yapılır?

Temperli cam nedir nasıl yapılır? Yüksek ısı derecesinde ısıtılan cam malzemenin hızlı bir şekilde soğutulmasıyla elde edilen cam malzemesine temperli cam denir. Temperli camlar son derece hassas bir üretim süreci içerisinde imalatı yapılan ürünlerdir. Bundan dolayı da bu tarz ürünleri üretiminin yapıldığı tesisler, ileri teknolojilerle de desteklenmek durumundadır. Ancak bu sayede tam anlamıyla etkili bir düzeyde hizmet sunabilme kabiliyetine sahip olan temperli camların üretimi mümkün olur.

Güvenlik camı olarak bilinen temperli cam nedir sorusunun cevabı orijinal camın termal olarak işlenmesidir. Orijinal cam mukavemeti artırmak amacı ile termal olarak işlenerek daha güçlü bir hale getirilir. Böylelikle cam kırılmaya, darbeye ve çekmeye karşı dayanıklı bir hale gelmiş olur. Cama temperleme işlemi yapıldıktan sonra dış yüzeyine sıkıştırma gerilemesi uygulanır. Aynı şekilde camın ortasına ise çekme gerilemesi uygulanır. Komperasyon ve tansiyon işlemleri sonrası cama dayanıklılık kazandırılır.

Temperli Cam Nedir Nasıl Yapılır?Temperli Cam Nedir Nasıl Yapılır, Üretilir?

Özel ısıtma teknikleri ile üretilen temperli camlar daha sonrasında soğutma işlemine tabi tutulurlar. Soğutma işlemi 600 ile 650 santigrat derece arasında hızlı bir soğutulmaya tutulur. İlk olarak camın dışı, ardından ise iç kısmı soğumaya başlar. Yüksek sıcaklığın aniden düşürülmesi sonucu camda sertleşme gerçekleşir. Oluşan basınçla beraber çekmeler de oluşur. Bu sayede cam temperlenmiş ve dayanıklı bir hale gelmiş olur. Temperli cam malzemenin yüksek kalite standartlarında üretilmiş olması her zaman beraberinde önemli kazanımları da getirmektedir. Bu sayede tam anlamıyla kaliteli bir şekilde hizmet sunan temperli camların yapı sektörüne kazandırılması da mümkün hale gelmektedir.

Temperli Cam Özellikleri Nelerdir?

Temperli camlar güvenli cam olarak bilinirler. Diğer cam çeşitleri darbe sonucu kırılarak keskin parçalara ayrılırlar. Ancak temperli cam kolay kırılmamakla beraber kırıldığı zaman küçük ancak keskin olmayan parçalara ayrılır. Çünkü normal camlara oranla 5 kat daha fazla dayanıklıdır. Temperli cam nedir nasıl yapılır sorusunun cevabı temperli camın neden tercih edilmesi gerektiğini açıklar. Bu cam çeşidi farklı sıcaklık derecelerine oldukça dayanıklıdır. Bu sebeple 300 derecedeki ısıl şoka dayanabilir. Bunun yanında normal şartlarda 150 ile 200 derece arasındaki sıcaklık değişimlerinden etkilenmez.

Temperli Cam İşleme Süreci

Temperli cam, mukavemetini artırmak için ısıtılan ve soğutulan bir tür güvenlik camıdır. Temperleme işlemi, camı daha dayanıklı ve kırılmaya karşı dayanıklı hale getirmek için yapılmaktadır. Bu da onu güvenlik camları ve darbe dayanımının gerekli olduğu diğer ürünler için ideal bir malzeme haline getirmektedir.

Temperli Cam İşleme SüreciTemperli cam işleme sürecinde, herhangi bir yüzey kusurunu gidermek için bir tarafı cilalanmış tek bir tavlanmış cam tabakası ile başlar. Ardından, yaklaşık 1500°F’ye (840°C) ulaşana kadar bir fırında ısıtılır. Bu sıcaklığa ulaştığında, cam gerilir ve soğutulduğunda orijinal şekline geri dönmez.

Cam uygun şekilde temperlendikten sonra yeni şeklini kaybetmemek için hızla soğutulur. Bu hızlı soğutma işlemi, camın dış yüzeyinin büzülmesine neden olurken, iç kısmı sağlam bırakır ve yüzeyinde bir stres konsantrasyonuna neden olur. Bu, çarpma veya diğer stres türleri sırasında çatlamayı veya parçalanmayı önlemeye yardımcı olan cam katmanları arasında çok güçlü bir bağ oluşturur.

Temperli cam, erimiş camın hızlı soğutulması ve sıkıştırılmasıyla oluşan bir güvenlik camı türüdür. Mükemmel mekanik dayanıma sahiptir ve genellikle binalarda, araçlarda ve şantiyelerdeki pencerelerde kullanılır. Temperli cam, normal camdan 4 ila 5 kat daha güçlüdür ve küçük parçalara ayrılabilir. Bu da onu normal pencere camından daha güvenli hale getirir.  Bütün bu bilgiler ışığında temperli camlar her zaman üst düzeyde kullanım özelliğine sahip camlar olarak karşımıza çıkmaktadır.

Share this post

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart
Call Now Button