Temperli Cam Alırken Dikkat Edilecekler
Halk arasında güçlendirilmiş veya güvenlik camı olarak bilinmektedir. Normal camlara göre daha dayanıklı olan temperli cam alırken dikkat edilecekler sayesinde daha uzun zaman kullanılabilir. Kırılmaya karşı daha dayanıklıdır. Standart camlar kırıldığında tuzla buz olur ve kesicidir. Darbelere karşı dayanıklı olan temperli camlar kırılsa dahi keskin olmayan parçalara ayrılır.
Risk taşımamasından dolayı yaşam alanlarında oldukça fazla tercih edilir. Yaralama riskinin çok az olması en büyük avantajıdır. Aynı kalınlıktaki normal camlara oranla 5 kat daha fazla dirençlidir. Temperli camlar ısıya dayanıklı olmasından dolayı birçok alanda kullanılmaktadır. Temperli camlar, özel ısıtma sistemleriyle üretilir. Cam 600 ile 650 derecelik sıcaklıkta ısıtılır sonrasında aniden soğutulur. Isınma ve soğuma peş peşe yapılarak cama dayanıklılık elde edilir.
Detaylarıyla Temperli Cam Alırken Dikkat Edilecekler
650 derece gibi çok yüksek sıcaklıktan birden soğukla karşılaşması camın yüzeyinin sertleşmesini sağlar. Soğuma dıştan içe doğru gerçekleşir. Soğumayla birlikte çekme ve gerilmeler oluşarak camın dayanıklılığı artırılır. Temperli camın oluşturulması için gerekli işlemler yapıldıktan sonra talaş kaldırma, taşlama ve kesme işlemleri yapılmaz. Yüksek derecedeki ısıl işlem ve soğutma camın hacminde, kimyasal yapısında ve renginde değişime neden olmaz.
Temperlenmiş cam 300 derecelik sıcaklıkta bile zarar görmez. Fakat normal bir cama uygulanan 40 derecelik ısıl işlem kırılmaya ve parçalanmaya neden olur. Temperlenmiş camın dayanıklılığını denemek için 2 metre yükseklikten 500 gram ağırlığındaki bilye bırakılır. Bilyenin etkisiyle 6 mm kalınlığındaki cam ancak kırılır. Normal camlar 30 cm yukarıdan bırakılan camla hemen kırılır.
Temperli Camlar Nerde Kullanılır?
Temperli camlar ikiye ayrılır. Tam ve kısmi temperli olarak çeşitlendirilen camlar aynı fırınlarda aynı sıcaklıkta üretilir. Tek farkları soğutma işleminin farklılığıdır. Daha yavaş soğutulduğundan kırılma ihtimali daha düşük olur. Özellikle ısı değişiminin ve darbelerin daha fazla olduğu mekanlarda kullanılır. Temperli camların daha fazla tercih edildiği yerler;
- Fırınların kapaklarında
- Yapıların dış cephe giydirmelerinde
- Küvet ve duş kabinlerinde
- Arabaların camlarında
- Masa ve sehpa camlarında
- Mobilyaların cam kısımlarında
- Merdivenlerin cam korkuluklarında
- Pişirme tepsilerinde ve tabaklarda
Cam balkon ve duşa kabinlerde sıklıkla kullanıldığından seçim yapılırken temperli cam alırken dikkat edilecekler konusunda dikkatli olmakta fayda vardır.
Temperli Camı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Diğer camlara oranla direnci yüksek olan temperli camlar, toplumda güçlendirilmiş cam olarak bilinir. Güvenlik ve güçlendirilmiş cam olarak isimlendirilen temperli camı alırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bu hususlara dikkat edilerek alınırsa uzun yıllar kullanılır. Normal camlar darbe aldığında kırılırlar ve keskin parçalara ayrılarak dağılırlar. Temperli camlar ise şiddetli darbeye maruz kalırsa ancak kırılır. Kırıldığında parçaları keskin olmaz.
Cam, mekanları çok güzel gösterir. Ancak kesici olması risk taşır. Mekanlarını güzelleştirmek ama risk almak istemeyenler için temperli camlar idealdir. Aynı kalınlıkta temperli cam, normal cama göre beş kat daha dayanıklıdır. Yaralama riskinin minimum olması, ısıya dayanıklı nedeniyle yaşam alanlarının birçok bölümünde kullanılır. Temperli cam, 650 santigrat derecelik ısıdan direkt soğutularak üretilir. Yüksek ısıdan aniden soğuğa geçirilerek direnci artırılır.
Temperli Cam Alımı Detayları
650 derecelik çok yüksek ısıdan aniden soğukla karşılaşan cam direncini artırır. Soğuma işlemi dışarıdan içeriye doğru gerçekleştiğinden camın yüzeyi sertleşir. Soğuma sırasında gerilme ile çekme olayları meydana gelir. Gerilme ve çekme olayları camın dayanıklılığını sağlar. Yüksek ısıya maruz kaldığında camın kimyasında, renginde, hacminde değişiklik olmaz. Isıtma ve soğutmadan sonra talaş kaldırma, kesme gibi işlemler uygulanmaz.
Standart camlara uygulanacak 40 derecelik ısıl işlem camın kırılmasına neden olur. Temperli cam ise 300 santigrat derecelik ısıya dahi dayanıklıdır. Temperli camın dayanıklılığını test etmek için 2 metreden 500 gramlık bilye atılır. Ancak 6 mm kalınlığındaki cam kırılır. Klasik camlarda ise 30 cm’den bırakılan bilye camı darmadağınık eder.
Temperli Camın Kullanıldığı Yerler
Isının ve darbenin olduğu yerlerde temperli cam kullanılır. Temperli cam, soğutma işlemlerinin farklılığı dikkate alınarak iki çeşide ayrılır. Bunlar; Kısmı ve tam temperli camlardır. Temperli camların yaygın olarak duş ve küvetlerde kullanılır. Binaların dış cephelerini giydirmede, oto camlarında, fırınlarda, sehpa gibi mobilyalarda sıklıkla kullanılır. Özellikle iç cephede merdiven korkuluklarında dayanıklı olması ve estetik görüntüsünden dolayı tercih edilir.