Çok yüksek ısı derecelerinde ısıtıldıktan hemen sonra hızlı bir şekilde soğutulan cam malzemeden üretilen temperli cam, son derece dayanıklı olan cam grupları içerisinde yer alır. Bundan dolayı da son zamanlarda temperli camlara olan ilgi ve ihtiyaç günden güne artış göstermektedir. Peki, temperli cam nerelerde kullanılır? İşte detaylar!
Günümüz koşullarında temperli camların etkili bir düzeyde kullanıldığı bilinmektedir. Yapı sektörünün temel dinamikleri arasında yer alan temperli camlar, her zaman yüksek performanslı ürünlerdir. Bu noktada temperli camların geniş bir alanda kullanıldığını rahatlıkla ifade etmek mümkün olmaktadır. İşte temperli camların kullanım alanları:
Oto camlarda
Dış cephe kaplamaları
Fırınların kapak bölümleri
Duş ile küvetlerin cam bölümlerinde
Mobilya sektöründe özellikle masa ve sehpalarda
Cam balkonlarda, cam korkuluk sistemlerinde
Yüksek ısılarda kullanılan pişirme tepsi ve tabaklarında
Görüldüğü üzere temperli camların kullanım alanların son derece geniş kapsamlıdır. Bu noktada oto camlarda dayanıklı olduğu için tercih edilen temperli camlar, dış cephe kaplamalarında da estetik bir görünüm ortaya koyar. Yine temperli camlar yüksek ısılara dayanıklı cam malzemeye sahip oldukları için pişirme kaplarında ve fırın kapaklarında tercih edilmektedir. Ayrıca temperli camların, cam korkuluk sistemleri ve farklı tasarım cam mobilyalarında da etkili bir kullanım özellikleri bulunmaktadır.
Temperli Cam Nerelerde Kullanılır, Nasıl Üretilir?
Yapı sektörünün aranılan malzemesi olan temperli camlar her zaman etkili bir üretim özelliğine sahiptir. Çok yüksek ısı derecesine sahip olan fırınlarda ısıtılan cam malzemenin çok hızlı bir şekilde soğutulmasıyla üretilen temperli camlar, her zaman favori konumda yer alan yapı malzemeleridir. Günümüz koşullarında temperli camların üretim aşamasının son derece hassas olan bir süreci içine aldığını ifade etmek de mümkün olur.
Temperli cam nerelerde kullanılır? Oto cam sektöründen mobilya sektörüne kadar geniş bir yelpazede kullanılan temperli camlar, yapı sektörünün en iddialı malzemeleri arasında yer almaktadır. Bundan dolayı da söz konusu malzemeye olan ilgi ve ihtiyaç sürekli bir şekilde artış göstermiştir. Bu durumun bilincinde olan firmamız, sizlere etkili bir düzeyde temperli cam malzemenin temin edilmesini mümkün kılmaktadır.
Temperli Cam Neden Tercih Edilmektedir?
Temperli cam, normal düz camdan daha güçlü hale getirmek için işlenmiş bir tür güvenlik camıdır. Ayrıca temperli cam, normal camdan dört ila beş kat daha güçlüdür ve keskin parçalara ayrılmaz. Bunun yerine, küçük “örümcek ağı” çatlaklarına dönüşürler. Bu küçük çatlaklar yaralanmaya neden olmaz ama yine de çarpmadan sonra pencerenin yerinde kalmasına izin vermektedir.
Temperli cam bir tür güvenlik camıdır ve çoğu uygulamada normal cam yerine kullanılmaktadır. Tavlanmış camın yaklaşık 315 santigrat derece ve daha yüksek bir sıcaklığa ısıtılması ve ardından hızla soğutulmasıyla elde edilmektedir. Bu ani soğuma, camın yüzeyinin aşırı derecede sertleşmesine neden olmaktadır. Ancak iç katmanları darbe enerjisini emecek kadar yumuşak olarak üretilmektedir. Bu da işlenmesini kolaylaştırmaktadır.
Temperli camın tavlanmış cama göre ana avantajı, yüksek kuvvet darbeleri sırasında kırılma olasılığını azaltan artan mukavemetidir. Daha yüksek mukavemet, mukavemetten ödün vermeden daha ince levhalara da izin vererek, estetiğin önemli olduğu uygulamalar için iyi bir seçim olarak karşımıza çıkmaktadır.
Tavlanmış camla karşılaştırıldığında temperli camın daha yüksek maliyeti, özellikle lamine güvenlik camı ile karşılaştırıldığında, üstün performans özellikleriyle doğrulanmaktadır. Lamine güvenlik camı yalnızca bir gerçek güvenlik camı katmanına sahip olduğundan, darbe kuvvetlerine karşı sınırlı bir dirence sahiptir. Bu cam birden fazla parçaya bölünürse kolayca kırılabilir. Bu noktada temperli cam çok daha güvenli cam grubu içerisinde yer almaktadır.
Günümüz yapı sektöründe güvenlik, estetik ve dayanıklılık gibi unsurların birlikte sağlanması oldukça önemlidir. Bu doğrultuda, cam teknolojilerinde yaşanan gelişmeler neticesinde…