Temperli Cam Çeşitleri Hakkında
Yüksek dereceli fırınlarda özel işlem görmüş camlar temperli cam olarak nitelendirilir. Temperli camlar, canlılara zarar vermeme üzerine tasarlanmıştır. Darbelere, olumsuz hava şartlarına karşı dayanıklı olan camlar kırılıp canlıları yaralamaz. Avantajlarının fazla olması temperli cama olan talebi artırmıştır. Talep arttıkça temperli cam çeşitleri zenginleştirilmiştir.
Diğer cam çeşitlerine göre temperli camlar 5 kat daha dirençlidir. Direncin ve dayanıklılığın sağlanabilmesi için 650 santigrat derecelik fırınlar kullanılır. 650 derecede cam ısıtılarak yumuşatılır. Ardından aniden soğuk kanallara sürülür. Yapılan bu işleme temperleme denir. İşleme maruz kalarak dayanıklılığı artırılan camlara temperli cam denir.
Temperli Cam Çeşitleri Nelerdir?
İnsanın ve canlıların yaşadığı mekanlarda güvenliğe dikkat edilmelidir. Farkındalığın yüksek olması temperli cam kullanımını artırmıştır. Sıradan darbelerle, sıcak veya soğuk değişimleriyle kırılmaz. Ancak çok büyük bir olay olur ve cam kırılırsa dağılmaz. Keskin parçalara değil çok küçük parçalar halinde parçalanır. Parçaların keskin olmaması çevreye zarar ihtimalini minimuma indirir.
Özelliklerine göre temperli camlar çeşitlendirilir. Örneğin kalınlıklarına göre temperli camları çeşitlendirmek mümkündür. 2 mm’den başlayarak 19 mm’ye kadar çeşitli kalınlıkta temperli camlar vardır. Kullanıldıkları alanlara göre çeşitleri ise şöyledir;
- Kapı camları
- Kelebek camları
- Arka cam
- Masa, sehpa gibi eşyalarda kullanılan camlar
- Traktörlerin ve çeşitli iş makinelerinin kabinlerinde kullanılan camlar
Boşaltmalı camlar ile farklı renklerdeki camlar da çeşitler arasındadır. Temperli camların kullanım alanlarına göre farklı çeşitlerinin bulunduğunu rahatlıkla ifade edebiliriz. Özellikle son zamanlarda temperli cam üretim tekniklerinin nitelikli bir düzeyde geliştiğini ifade etmek de mümkün olmaktadır. Bundan dolayı da günümüz koşullarında üretimi yapılan temperli camların kullanım özellikleri de etkili bir düzeyde gelişim göstermektedir.
Temperli Cam Üreticileri
Ülkemizde çok sayıda firma temperli cam üretimi yapmaktadır. Üretici firmaların kendilerine özel çeşitleri bulunabilir. Camların üzerindeki desenler, modeller de temperli cam çeşitleri arasındadır. Yüksek ısıya ulaştıktan sonra soğutulması camın dışından içine doğru basınç oluşturur. Basınç camın dayanıklılığını artırır. Dayanıklı olması birçok alanda kullanma talebini getirir. Mekanların dekorasyonuna uygun olması için temperli camlar çeşitli renklerde üretilir. Ortamın dekorasyonuna uyumlu olan renk seçilebilir.
Temperli Cam Üretim Özellikleri Nelerdir?
Günümüz itibariyle temperli camların çok aha kaliteli bir şekilde üretildiklerini rahatlıkla ifade etmek mümkün olmaktadır. Temperli cam, bir düz cam levhayı orijinalinden sekiz kat daha güçlü hale getirmek için ısıtıp soğutarak yapılır. Bu, kırılmaya karşı direnme yeteneği ile karıştırıldığında, evinizin cephesi için ideal hale getirir. Temperli dış cephe iki tipte üretilmektedir. Bunlar temperli güvenlik camı ve lamine camlardır. Bir binanın yapısını korumak için lamine güvenlik camı, estetik bir özellik olarak temperli güvenlik camı kullanılır.
Temperli cam, malzemenin direncini artırmak için kontrollü ısıl işleme tabi tutulmuş bir camdır. Temperleme işlemine tabi tutulmuş camın en yaygın son kullanımı güvenlik camıdır. Ancak başka kullanımlar da mevcuttur. Bu noktada yeni nesil temperli camların çok daha üst düzeyde bir etkiye sahip olduklarını rahatlıkla ifade edebiliriz. Tam da bu noktada ülkemizde son zamanlarda yeni nesil teknolojiler sayesinde temperli camların çok daha üst düzeyde bir etkiye sahip bir şekilde tasarlandıklarını rahatlıkla ifade edebiliriz.
Şayet siz de temperli cam uygulamalarına dair bir ürün teminine gidecekseniz mutlaka detaylı bir araştırma sürecini yakından takip etmek durumundasınız. Ancak bu sayede bu tarz uygulamalardan istediğiniz performansı elde etmeniz de mümkün hale gelecektir. Bu aşamada bu tarz ürünlerin fiyat aralığına da dikkat ediyor olmanız her zaman önerilmektedir.
Temperli Cam Çeşitlerinin Özellikleri Nelerdir?
Temperli cam çeşitleri söz konusu olduğu zaman karşımıza geniş kapsamlı bir ürün yelpazesi çıktığından bu tarz camların, kullanım özellikleri de üst düzeyde bir performansa sahiptir. Günümüzde pek çok farklı özelliğe sahip olan camların sıklıkla karşımıza çıktıkları bilinmektedir. Özellikle yeni nesil teknolojilerin başarılı bir şekilde uygulanması neticesinde temperli camların çok daha kaliteli bir şekilde üretildikleri bilinmektedir.
Cam çeşitleri söz konusu olduğu zaman; Kristal camlar ve Float camlar gibi farklı özelliklere sahip camlar karşımıza çıkar. Yine Empirme camlar, Temperlenmiş camlar ve Buzlu camlar da sıklıkla talep edilen camlar arasında yer alırlar. Ayrıca Tabakalı camlar ile Telli camlar ve Reflektif camlar da son zamanlarda sıklıkla karşımıza çıkan cam tasarımları arasında yer alırlar. Bütün bu bilgiler ışığında temperli cam çeşitleri söz konusu olduğu zaman karşımıza farklı ölçülerde ve ebatlarda camlar çıkar!
Comments are closed.
Pingback:Temperli Cam Dış Cephe Avantajları | Temperli Cam Dış Cephe Konforu