Temperli Cam Ebatları Ne Kadar Olmalıdır?
Temperli cam ebatları ne kadar olmalıdır? Güvenilir camlar olarak bilinen temperli camlar son derece ısı ve darbeye dayanıklıdır. Temperleme işlemi bir çeşit soğutma işlemidir. Özel fırınlarda cam panolar erime noktasına yakın derecede ısıtılır. Ardından ise hızlı bir şekilde soğutulur. Yani cam 700 dereceye kadar ısıtılır ve ardından hava üfleme işlemi ile soğutulur.
Sıcaklık azalınca cam yüzeyi büzüşmeye ve sertleşmeye başlar. Bunun yanında ise iç kısım sıcak kalmaya ve büzülmeye kendini uydurmaya çalışır. Bunların sonucunda basınç ve çekilmelerle beraber cam temperlenmiş olur. Kullanım alanı oldukça yaygın olan temperli cam ebatları değişkenlik göstermektedir.
Temperli Cam Ebatları ve Fiyatları
Kullanım alanına temperli camların ölçüleri değişkenlik göstermektedir. Standart 3 mm kalınlık ölçüsünde minimum ebat 300×400 mm, maximum ebat ise 1000×2000 milimetredir. Çapak olarak bilinen 4-12 mm kalınlıkta minimum ebat 180×350 mm iken maximum ebat 2400×3500 milimetredir. Bu noktada söz konusu ebatların temperli cam fiyatları konusunda doğrudan etki ettiğini ifade etmek de mümkün olmaktadır.
Rodaj olarak bilinen 4-19 mm kalınlıkta ise minimum ebat 105×350 mm iken maximum ebat 2400×4500 milimetredir. En sık kullanılan 8 mm ve 10 mm olan temperli camlar standart camlara göre 5 kat daha yüksek dayanıklılığa sahiptir. Dolayısı ile patlamalara karşı dayanıklıdır. Görüldüğü üzere temperli camların ebatları söz konusu olduğunda karşımıza farklı seçenekler çıkmaktadır. Esasında temperli camların ebatları bu tarz ürünlerin fiyatlarına da doğrudan etki etmektedir.
Temperli Cam Kullanım Alanları
Normal camlara oranla dayanıklılığı yüksek olan cam ebatları birçok alanda kullanılmaktadır. Kapılarda ve duşa kabinlerde tercih edilen cam türüdür. Cam korkuluklarda ise güvenilirlik açısından tercih edilir. Şehir mobilyalarında ve cam mobilyalarda hem dayanıklılık hem de estetik açısından tercih edilir.
Mekanlarda ara bölmeler yapılırken dayanıklı olması için temperlenmiş camlar kullanılır. Buzdolaplarında ısıya dayanıklı olmasından kullanılır. Bunların yanında güneş kolektör camlarında ve otomobillerde kullanılır. Otomobillerde özellikle yan ce arka camlar için tercih edilir. Tüm bu kullanım alanlarında bağlı olarak temperli cam ebatları değişkenlik göstermektedir. Ebatlara bağlı olarak kalınlıklarda farklılık göstermektedir.
Yeni Nesil Temperli Camlar
Temperli cam, ısı ve sıkıştırma ile güçlendirilmiş, ısıl işlem görmüş bir cam türüdür. Güvenlik veya güvenliğin önemli olduğu pencerelerde, ön camlarda ve diğer uygulamalarda kullanım için popüler bir seçimdir.
Temperli cam üretimi için kullanılan süreç, sıradan bir düz cam levha ile başlar. Daha sonra yaklaşık 1.200 Fahrenheit’e (F) ısıtılır ve soğuk suya veya yağa daldırılarak hızla soğutulur. Bu işlem, camın yüzeyinin iç kısımdan daha hızlı büzülmesine neden olur, bu da çekme gerilimi iç kısımda kalırken yüzeyde basınç gerilimi oluşturmaktadır. Bu stres, yüzeyi çok sertleştirir, ancak aynı zamanda, sıradan düz cam gibi küçük parçalara ayrılmak yerine, vurulduğunda keskin parçalara ayrılmasına neden olur.
Temperli cam üretimi sürecinde, cam yüksek bir sıcaklığa ısıtılır ve ardından hızla soğutulur. Bu, malzemeye bir kuvvet uygulandığında serbest bırakılan malzemede bir iç strese neden olarak, onu daha dayanıklı ve kırılmaya karşı dirençli hale getirir.
Bir ofis ortamında pencereler veya masa üstleri için bir güvenlik özelliği olarak veya mahremiyeti korumak istediğiniz iki oda arasında bir bölme olarak kullanılabilir. Temperli cam, mutfağınız veya banyo pencereniz gibi uzun süre doğrudan güneş ışığına maruz kalan alanlarda kullanıma uygun değildir. Güneşin ultraviyole ışınlarına maruz kalması nedeniyle zamanla solacaktır. Bu da temperli camların çok daha etkili bir düzeyde kullanılmasını mümkün kılar.