Temperli Cam Nasıl Yapılır?
Temperli Cam Nasıl Yapılır?
Posted in Temperli CamTemperli Camlar

Temperli Cam Nasıl Yapılır?

Yaşamımızın geçtiği birçok alanda temperli cam kullanılmaktadır. Sunduğu avantajlar yaygın kullanılmasını sağlamıştır. 1990’lı yıllarda patenti alınarak üretime başlanan temperli cam nasıl yapılır? Sorusu kullanmayı düşünenler tarafından sorulmaktadır. Camın üretilmesi için temperleme fırınlarına ihtiyaç vardır. Ortalama 650 derecede cam yumuşar. Temperleme fırınında cam 650 ve daha yüksek sıcaklıkta yumuşatılır.

Yumuşayan cam, aniden soğuk hava kanallarına sokulur. Yüksek sıcaklıktan soğuğa maruz kalan camın yüzeyinde sertleşmeler başlar. Sertleşen yüzey alta baskı yaparak direncini artırır. Yüzey kısmında soğuktan dolayı gerilmeler yaşanırken iç kısımda çekmeler olur. Yapılan işlemlerle camın darbelere ve ısıya karşı dayanıklılığı artırılıyor. Cam 200 derelik sıcağa dayanabilir, kırılmaz. Peki, geçmişten günümüze kadar uzanan süreç içerisinde temperli cam nasıl yapılmaktadır? İşte detaylar!

Geçmişte Temperli Cam Nasıl Yapılır?

Son yıllarda daha yoğun gördüğümüz temperli camların geçmişi oldukça eskidir. 1600’lü yıllarda üretilen cam eşyalar temperli camın temelini oluşturmaktadır. Prens Rupert Damlaları adıyla tanınan eşyaların üretiminde de aynı mantık kullanılmış. Cam önce belli bir ısıya kadar ulaştırılmış sonra soğukla buluşturulmuş.

Temperli Cam Nasıl Yapılır?Soğukla buluşan camın dış yüzeyi daha hızlı soğur ve sertleşir. Gerilmeler, sertleşmeler, camın içine olan baskıyı artırır. İç ve dış arasındaki etkileşim camın son derece sert ve dayanıklı olmasına neden olur.

Temperli Cam ve Avantajları

Kırılma oranının çok düşük olması temperli camın en önemli avantajıdır. Camın ışıltısı insan psikolojisine iyi gelir. Yaşam alanlarının havasını olumlu yönde etkiler.  Standart camlar çabuk kırıldığı ve kesici olduğu için dekorasyonda kullanılmaz. Kullanım alanı zengin temperli camın avantajları şunlardır;

  • Çok zor kırılması, kırılsa dahi kesici olmayan küçük parçalarla parçalanması
  • Kesici olmadığından çevredeki canlılara zarar vermez
  • Isıya, darbelere ve iklimin olumsuz şartlarına karşı gösterdiği yüksek direnç

Uluslararası standartlar kullanılarak üretildiğinde güvenlik seviyesi maksimuma çıkarılır. Temperli cam nasıl yapılır? Sorusunun cevabı avantajlarını da açıklamaktadır. Temperli camlar noktasal yüklere karşı dayanıklı olmadığından tavanlarda kullanılmamalıdır. Elbette ki şayet profesyonel bir üretim tesisinden temperli cam ürünleri temin etmeyi isterseniz; Saraycam ile iletişime geçebilirsiniz! Böylece uluslar arası kalite standartlarının üzerinde üretilmiş olan temperli camlara da sahip olursunuz! 

Temperli Cam Neden Tercih Edilmektedir?

Temperli cam, mukavemetini artırmak ve kırılma riskini azaltmak için ısıl işlem görmüş bir tür güvenlik camıdır. Temperli cam genellikle pencerelerde, kapılarda, ön camlarda ve güvenliğin önemli olduğu diğer uygulamalarda normal camın yerine kullanılır. Peki, temperli cam nasıl yapılır? Bu tarz malzemeler söz konusu olduğu zaman karşımıza yeni nesil teknolojiler çıkmaktadır. Bundan dolayıdır ki temperli cam tercihlerinde ileri teknolojilerle tercih edilen camları tercih etmek durumundasınız.

Temperli Cam Neden Tercih Edilmektedir?Temperli cam, çok yüksek sıcaklık derecelerinde ısıtılarak ve ardından hızla soğutularak yapılır. Bu işlem, iç kısımda esnekliğini korurken, dış yüzeyin sertleşmesine neden olur. Sonuç olarak, bir nesne temperli cama çarparsa, yakındaki insanlar için tehlikeli olabilecek büyük parçalara ayrılmak yerine küçük parçalara ayrılacaktır.

Tüm güvenlik camları, kırıldıklarında uçuşan kırıklara karşı bir miktar koruma sağlarken, temperli cam, diğer tüm güvenlik camlarından daha fazla koruma sağlar. Örneğin, bir temperli cam parçasına bir çekiç veya başka bir kör nesne ile sert bir şekilde vurulursa, çatlar ancak benzer koşullar altında sıradan pencere camlarının yapacağı gibi büyük parçalara ayrılmaz.

Temperli cam nasıl yapılır? Temperli cam çok güçlü ve dayanıklı bir malzemedir. Tavlanmış camın çok yüksek bir sıcaklık derecesinde ısıtılması ve ardından hızla soğuk suyla soğutulmasıyla yapılır. Hızlı soğuma, camın dış yüzeyinin sıkışmasına ve çok sertleşmesine neden olur. Bu, temperli camı normal plaka camdan beş kat daha güçlü hale getirerek kırılmaya karşı daha dayanıklı olmasını sağlar.

Share this post

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart
Call Now Button